25. 8. 2020, Recenze

Letní Letná Light – Be Together – Buďme spolu: Nic není černobílé

Co lze očekávat ve chvílích, kdy přijde krize? Soustředí se pak v daný moment pozornost více na naši osobu s touhou zvládnout vše sám, nebo se obrátíme na ostatní? Dva největší novocirkusové soubory v Česku, Cirk La Putyka a Losers Cirque Company, si vybrali cestu spolupráce, z čehož vznikl happening Be Together – Buďme spolu v režii Rostislava Nováka ml. a Petra Horníčka. Oba soubory mají již početnou skupinu fanoušků, svou poetiku a počátkem září přibude ještě jeden společný rys, a tedy že i Losers Cirque Company bude mít jakou soubor svou samostatnou domovskou scénu s názvem Divadlo BRAVO!

Soubory by se tak mohly označit za konkurenty. Tímto společným projektem dali ale jasně najevo, že se jedná o konkurenci přátelskou a „zdravou“, která motivuje k lepší práci.

Premiéra projektu se uskutečnila čtvrtý festivalový den Letní Letné Light v prostoru open air, tedy na zelené pláni. V souladu s označením projektu jako „happening“ se dění neomezovalo jen na přední vyvýšené jeviště, ale performeři rozehrávali i prostřední část travnaté plochy, která byla v těsné blízkosti diváků. Díky této pohybové kompozici získala podívaná na dynamičnosti. Scénografie byla spíše minimalistická. Dominantními prvky se staly tři konstrukce. Na těch se pohupovaly barevné vlnité tyče a trampolína, kterou postupně vystřídaly závěsné akrobatické kruhy a strapsy. Na místě byla umístěna i ruská houpačka, dva teeterboardy, Cyrovo kolo dřevěné lavičky a zcela vzadu seděla kapela s oběma principály souborů – Petrem Horníčkem a Rostislavem Novákem ml.

Dramaturgická linka byla jednoduchá: po úvodní klauniádě následovaly sólové výstupy souborů. I přes počáteční náznak soupeřivosti, nakonec obě skupiny dospěly k souhře. Sjednocení bylo znázorněno nejen v akrobatických výstupech, ale i kostýmy, které se z černé a bílé proměnily v pestrobarevné. Tato jednoduchá dějová linka propojovala jednotlivé akrobatické či taneční výstupy. Příkladem může být výstup s trampolínou, na které předváděl nejmladší syn Rostislava Nováka ml. akrobatické figury, přičemž trampolínu ve vzduchu drželo několik artistů (v tomto případě společně s diváky).

V samotných akrobatických výstupech soubory ukazují stále lepší a lepší artistické dovednosti: ať už se jedná o akrobacii s ruskou houpačkou či teeterboardem, vystoupení tří performerů se Cyrovým kolem nebo různé variace lidských pyramid.

Jedinečná byla především atmosféra, jakou se tvůrcům podařilo navodit. I přes velmi horký letní den (patřil k jedněm z nejteplejších v týdnu) a nemilosrdnému slunci, byla energie performerů značná, což se jim několikanásobně vracelo nadšenou podporou ze strany publika. A v tomto případě se nejednalo pouze o častý potlesk, ale i ochotu diváků vstupovat do akce, jako byl třeba přechod divačky z jedné strany scény na druhou po rukou performerů, kteří ji zvedli do výšky. Všechny tyto výstupy byly ve skrze symbolické a zapadaly do konceptu happeningu, který propojoval nejen soubory, ale i diváky.

Zmíněná symbolika byla pro moje sdílení Buďme spolu – Be Together zásadní. Projekt vznikal v době, která je kvůli pandemii koronaviru nejistá více než kdy před tím. Podmínky pro pořádání kulturních akcí se mohou změnit ze dne na den. I přes to, díky odhodlání všech zúčastněných, se v řádu týdnů podařilo zrealizovat i tento projekt. Za normálních okolností by zkoušení a přípravy mohly trvat měsíce a na výsledném tvaru by to jistě bylo znát. V situaci, ve které se nacházíme, šlo ale pravděpodobně primárně o něco jiného. Dát umělcům práci, vrátit je před publikum, divákům zprostředkovat vizuálně působivou show a být chvíli spolu.

 

Kateřina Korychová

 

Foto: František Ortmann